Startsida Upp     

             

Tollare 

 


"If you can't keep this dog busy, 
don't get this dog.  
More than many breeds, 
a Toller is a mental and 
physical commitment." 

(citat från den officiella NSDTR hemsidan i Canada). 
Sluggo, är av rasen Nova Scotia Duck Tolling Retriever, mer vanligt kallad tollare.Till Sverige kom den första tollaren 1984. Men hemma i Kanada har den funnits länge och benämns ibland som "indianernas hund". Rasen är Nova Scotias egen officiella hundras. Rasbeskrivningen uttrycker följande: 

"Tollaren är mycket intelligent, lättdresserad och har stor uthållighet. Den är en stark och skicklig simmare och en naturlig och säker apportör såväl på land som i vatten, redo för att arbete i samma ögonblick uppmaning till apportering föreligger. Den starka apporteringslusten och lekfullheten är nödvändiga egenskaper för tollarens arbetsförmåga". 
                                                                                       
                                    

En tollares jaktarbete, "tolling" innebär förenklat att hunden håller sig i strandkanten och "agerar räv" vilket gör fåglarna oroliga för sina ungar och bon, och får dem att närma sig stranden, varpå jägarna skjuter sitt byte. Att "agera räv" är rent utseendemässigt ingen konst, eftersom tollaren i storlek och färg, röd med vita tecken, mycket påminner om just räven.

En tollare är en krävande hund, den behöver få arbeta mycket, och nöjer sig inte med enkla promenader runt kvarteret. "Behandla en tollare som en labrador eller chesapeake (retriever) och du står där med en åsna" lär James B Spencer, en internationellt känd expert på retrievers, en gång ha sagt. När jag tog steget från att ha varit Golden Retrieverägare i 25 år till att skaffa tollare, trodde jag inte steget skulle vara så stort. Än idag, med en senior hanhund och en valp, står jag ibland som ett frågetecken till visst beteende. Ivern och arbetsglädjen, får man i bästa fall gratis, men det är också något som måste matchas, med allehanda träning och motion.

á
 

 
E-post: evacarin@sluggo.se